Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 3. studenoga 2011.

Dario Musić počasni član Udruge dragovoljaca HRM Dubrovnik

Na poziv gradonačelnika Grada Dubrovnika dr Andra Vlahušića i predsjednika Udruge Dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice (UDHRM) gosp. Želimira Čizmića , naš član Dario Musić sa suprugom  bio je nazočan  svečanosti obilježavanja 20. obljetnice probijanja blokade Grada zaslugom Konvoja Libertas i 20. obljetnice utemeljenja Mješovitog odreda Mornaričko-desantnog pješaštva (MoMdp) Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik. Na prijedlog prvog zapovjednika HRM Dubrovnik i predsjednika UDHRM za RH i podružnicu  Dubrovnik,  Želimira Čizmića te jednog od utemeljitelja HRM i visokog časnika iz tog vremena, Željka Filičića, naš član Dario Musić, doživio je, kako je istaknuto, rijetku i visoku počast. U prostorijama kluba UDHRM Dubrovnik, 27.listopada 2011, a u nazočnosti uzvanika iz prijateljskih udruga iz Slovenije, Italije i Austrije, te visokih časnika koji su stvarali Glavni stožer Oružanih snaga RH (GS OSRH) i billi među glavnim organizatorima obrane u Domovinskom ratu g.Bolanča i Mičić, dodijeljeno je Počasno članstvo UDHRM. Pored članske iskaznice dodijeljena mu je Spomen medalja i  Spomen povelja sa zlatnim pleterom, što je dodijeljeno još samo prekaljenim i zaslužnim braniteljima. Istu čast i priznanje zaslužili su još i kap. duge plovidbe g. Josip Vicelja iz Rijeke (podrijetlom iz Orašca, Dubrovačko primorje), Andrija Habulin, legenda hrvatskog i svjetskog judo i karate športa, izuzetno zaslužan u pripremi obrane Grada posebno u osposobljavanju dragovoljaca u jedinicama za posebne namjene. Pok. prof Darko Deković, zapovjednik prve postrojbe za posebne namjene u Rijeci, čelnik i obnovitelj, tamošnje Matice Hrvatske, znanstvenik, svjetski autoritet za pitanja Glagoljice (hrvatska pismena posebnost), ali nadasve vrijedan i zaslužan domoljub dobio je Spomen medalju i Spomen povelju sa zlatnim pleterom, ali Povelju PAX, umjesto iskaznice (zbog prerane smrti). Koliko je to rijetka i stvarno velika čast govori i to da je do sada iskaznicu Počasnog člana  dobio je samo bivši Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, kada i Povelju Počasnog građanina Grada Dubrovnika (na  prijedlog UDHRM). Također treba napomenuti, da su priznanja i počasti dodijeljene uz znanje, pristanak , potvrdu i potporu  zapovjednika HRM, admirala Ante Urlića i Ureda predsjednika RH. Pored počasti, uglednim članovima dodijeljene su i vanjske oznake koje smiju nositi u svim prigodnim situacijama; mornarička kapa s grbom, vjetrovka, mornarička majica s oznakama, službeni znak HRM i UDHRM.
Također želimo istaknuti da je svim događanjima cijelo vrijeme pribivala i Elvira Poček rođ. Krnić, nekoć ugledna novinarka tjednika „Monitor“. Ona je bila pozvana kao posebni gost UDHRM i Grada Dubrovnika, koji su joj željeli na taj način iskazati zahvalnost na objektivnosti, poštenju, profesionalnosti i nadasve hrabrosti. Sve te odlike je iskazivala u svojim tekstovima tijekom opsade, a ponajviše kada je uspjela doći u sam Grad (pred Božić 1991. god) i objaviti jednu od najljepših i najtoplijih reportaža iz Dubrovnika, opkoljenog i razaranog sa svih strana, ali sačuvanog dostojanstva i ljudskog lica. Vrijedno je napomenuti da je i njoj uručena  Spomen medalja i Spomen povelja sa zlatnim pleterom.
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i Župan Nikola Dobroslavić primili su u protokolarni posjet predstavnike Hrvatske ratne mornarice, UDHRM, počasne članove kao i njihove prijatelje iz Slovenije i Austrije.
Središnji dio proslave  20.obljetnica proboja Konvoja Libertas, u spomen na 31.listopada 1991. god. kada je 29 brodica predvođenih  Jadrolinijinom „Slavijom“ stiglo u Dubrovnik dopremivši lijekove, hranu i vodu u opkoljeni Grad (na brodu su tada bili pored mnogobrojnih uglednih građana  i predsjednik Vlade Franjo Gregorić kao i tadašnji aktualni predsjednik predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić ), započeo je  28.10.2011. god. polaganjem vijenaca kod Spomen Križa na gradskom groblju Boninovo, zatim kod spomenika, prve  ratne brodice „Sveti Vlaho“ u Gružu. Nakon toga, uslijedio je mimohod Stradunom pripadnika ratne postrojbe HRM Dubrovnik i sudionika Konvoja Libertas, uz postrojavanje pred zapovjednikom HRM-a, admiralom  Antom Urlićem kod Katedrale uz dodjelu visokih odličja za obranu domovine. Obilježavanje ove posebne obljetnice nastavilo se svečanom akademijom i premijerom filma „Konvoj Libertas“ Aleksandra Črčeka i Marina Marušića u Kazalištu Marina Držića. Na projekciji su se okupili brojni Dubrovčani i gosti, koji su 1991. dočekali konvoj ili u njemu sudjelovali, od bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića i Slobodana Langa do redatelja Veljka Bulajića, pripadnika dragovoljaca HRM-a,  ratnih gradonačelnika Dubrovnika  Pera Poljanića, Čića Obuljena, te današnjeg gradonačelnika i sudionika tadašnjih događanja,  Andra Vlahušića.  Nakon svečane akademije u 15.00 sati uz plov raketne topovnjače „Dubrovnik“ na Porporeli položeni su vijenci u more. Na Stradunu je u 15:30 organiziran prigodni domjenak, a sveta misa služena  je  u 18 sati u Katedrali.

„PRIZNANJE NE DOLAZI OD DRUGIH, ONO IZVIRE IZ VLASTITE SAVJESTI“
Dario Musić u klubu UDHRM  Dubrovnik sa prvim zapovjednikom HRM Dubrovnik i sadašnjim  predsjednikom  Udruge  dragovoljaca  HRM Dubrovnik  Želimirom Čizmićem, prigodom dodjele  Spomen povelje i članske iskaznice Počasnog člana UDHRM.


U društvu prijatelja  ( Želimir Čizmić, Miše Galjuf, Andrija Habulin, Jozo Vicelja, Visoki časnik Austrijske mornarice  PUK. Reinhard Stradner sa suprugom Eve, Stipe Mesić, Mira Buconić, admiral HRM Ante Urlić, Dario Musić i  Željko Filićić)

Polaganje vijenca kod Spomen Križa na gradskom groblju Boninovo



Nema komentara:

Objavi komentar