Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 21. veljače 2011.

Oproštaj od Predraga Vušovića

U povodu smrti glumca Predraga Vušovića, danas je u punom kazalištu "Gavella" održana komemoracija na kojoj su se od Vušovića oprostili članovi obitelji, glumci, redatelji i drugi prijatelji. "Glumiti je za Predraga Vušovića značilo živjeti", kazao je ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić istaknuvši kako je njegova gluma svaku ulogu učinila živom i stvarnom. Dunda Maroja ili Pometa drugačijima se nije moglo ni zamisliti, istaknuo je Stazić dodajući da se Pređo strasno i bez ostatka prepuštao životu, izazovu glume i umjetnosti.
Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić podsjetio je na respektabilni broj uloga u filmu i tv produkcijama, istaknuvši kako bi i samo uloga u Brešanovu "Maršalu" bila dovoljana da pokaže svu raskoš bezgraničnog talenta. "Pređo je živio za kazalište, nosio je odgovornost za svaku izgovorenu riječ, bio je ozbiljan glumac, čvrstog stava", kazao je Grgić.
Glumica Anja Šovagović istaknula je njegov neiscrpan talent, ocjenivši kako je bio "bomba, vatromet talenta", glumac od kojega se uvijek očekivao vrhunac. "Bio je glumac koji se nije mučio, trudio i prenemagao, bio je sušina talenta", rekla je Šovagović dodajući da je bio i glumac od kojega se moralo učiti, sa savršenim smislom za jezik, iznimnom memorijom i snažnom interpretacijom.
Od Pređe se oprostio i redatelj Vinko Brešan, istaknuvši da je njegov filmski život odredio Vušović koji je glumio u "Maršalu" i "Kako je počeo rat na mom otoku". Publika će moje filmove pamtiti po Pređi, kazao je Brešan dodajući da je Pređina zadnja filmska uloga u filmu Daniela Kušana "Koko i duhovi".
Biranim riječima, uz filmske i kazališne isječke, od prijatelja i kolege oprostili su se i Krešimir Dolenčić, Doris Šarić Kukuljica, Vlasta Knezović, Matko Sršen i drugi.
Predrag Vušović umro je 17. veljače u Zagrebu, u 51. godini, od posljedica moždanog udara.
(Hina)