Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 9. lipnja 2011.

POZIV VODITELJIMA KAZALIŠNIH, DRAMSKIH I RECITATORSKIH GRUPA, TE PROFESORIMA HRVATSKOGA JEZIKA

SEMINAR STVARANJE KAZALIŠTA - 02. do 10. srpnja 2011.

Rok prijave: 20. lipnja 2'11.

Organizator projekta: Hrvatska matica iseljenika

Voditeljica projekta: Nina Kleflin, redateljica

Organizatorica: Nives Antoljak, HMI

Mjesto održavanja: Otok Galovac – Školjić, u blizini Zadra

Vrijeme održavanja: 02. - 10. srpnja 2011.


O projektu:

Hrvatska matica iseljenika i u 2011. godini održava seminar za voditelje školskih i inih kazališnih (dramskih i recitatorskih) grupa koje djeluju izvan Hrvatske, koji će se održati na Jadranskome moru u okolici Zadra na otočiću Galovcu Seminar će trajati od 02. do 10. srpnja 2011. Polaznici, profesori i učitelji te kazalištarci drugih struka, upoznat će temelje dramske pedagogije te scenskoga pokreta i govora. Seminar je zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele obogatiti svoje znanje o kazališnom iskazu ili jednostavno o javnom nastupu. Posebna će se pozornost usmjeriti ljubiteljima kazališne umjetnosti koji će tek pokrenuti kazališnu grupu u lokalnim zajednicama. Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Obrađuju se pojedini elementi hrvatskog kulturnog identiteta te, na temelju zadanoga teksta poučava kultura izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. Seminar će, kao i proteklih desetak godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusni redatelj, koji iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona će polaznike, predavanjima i pokusima, provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.

Seminar završava izvedbom male predstave, veselim događajem kojeg lokalno stanovništvo i turisti rado posjećuju. Nakon priredbe, sudionici dobivaju potvrdu o sudjelovanju na seminaru.

Smještaj:

Sudionici će biti smješteni u hostelu Franjevačkog samostana u dvokrevetnim sobama sa kupaonicama, gdje će, u miru okruženi prekrasnim morem, imati idealne uvjete za rad.



Kako se prijaviti i tko snosi troškove:

Seminar će trajati od 02. do 10. srpnja 2011.

Troškove boravka na Školjiću - participiraju sudionici (250 kn po danu - puni pansion), dok ostale troškove snosi HMI.

Prijavnice se primaju do 20. lipnja 2011.

Za sve obavijesti i prijavnice molimo da se obratite organizatoru seminara Nives Antoljak.

HRVATSKA MATICA ISELJENIKA / CROATIAN HERITAGE FOUNDATION

Odjel za kulturu: Nives Antoljak

E-mail: nives@matis.hr

Trg Stjepana Radića 3, 10000 Zagreb

HRVATSKA / CROATIA

tel: (+385 1) 61 15 116

fax: (+385 1) 61 11 522

www.matis.hr