Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 22. prosinca 2011.

Nazočnost predstavnika HGDCG dvadesetoj obljetnici NZCH

22.prosinca 2011.

U povodu obilježavanja 20-te obljetnice osnutka Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske organizirane 21. 12. 2011. u Češkom domu u Zagrebu, brojni uzvanici i gosti iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Srbije i BiH nazočili  su svečanosti.
Predsjednik Hrvatskog građanskog društva CG Mirko Vičević i tajnica HGD CG Danijela Vulović nazočili su svečanosti u ime HGDCG.
Izvor web portal NZCH:
"U ime HGD CG gospodin Mirko Vičević je nakon pozdravnih riječi uručio poklon NZCH, umjetničku sliku katedrale Sv. Tripuna iz Kotora.
Sliku poznatog crnogorskog umjetnika Boška Odalovića, kao poklon Matice crnogorske NZCH uručio je predsjednik Matice Branko Banjević.
Pozdravnim govorima učesnicama svečanosti obratili su se i direktor Direkcije za dijasporu MVPEI CG Gordan Stojović, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, i Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović koji je istakao značaj i ulogu NZCH na dva području djelovanja očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ostvarivanje mostova suradnje i povezivanja dvije države, Crne Gore i Hrvatske. Posebno je istakao da su Crnogorci u Hrvatskoj primjer kako se uspješno može čuvati i ostvarivati oba identiteta. Predsjednik Josipović je prisutne upoznao sa svojim porodičnim vezama u Crnoj Gori. Naime njegove su dvije tetke udate u Crnoj Gori, a s obzirom na brojno potomstvo ispada da je njegova porodica brojnija u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj.
U povodu ovog jubileja NZCH je uručila VELIKU PLAKETU NACIONALNE ZAJEDNICI institucijama koje su u mnogo čemu pomogle ostvarivanju osnovne zadaće očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i izgradnje kulturne autonomije u RH. Autor PLAKETE je naš poznati umjetnik DIMITRIJE POPOVIĆ"
PLAKETE su dodijeljene:
Predsjedniku RH prof. dr. sc. Ivi Josipoviću
Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću
Savjetu za nacionalne manjine Aleksandru Tolnaueru
Matici crnogorskoj, predsjednik  Branko Banjević
Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću
HGD CG - predsjednik Mirko Vičević
Društvu Crnogoraca i prijatelja CG "Montenegro" Zagreb- predsjednik Dušan Mišković
NZC Rijeka- predsjednik Vasilije Vukosavović
Zajednica Crnogoraca Split- predsjednik Borislav Stevović
Prof. emer. dr. sc. Veselin Simović- Aga odlikovan ORDENOM CRNOGORSKE ZASTAVE DRUGOG STEPENA
Predsjednik Crne Gore gospodin Filip Vujanović odlikovao je (na prijedlog ministra nauke i ministra prosvjete i sporta) profesora dr Veselina Agu Simovića, Ordenom crnogorske zastave drugog stepena, za izuzetan doprinos očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj kao i za dugogodišnji publicistički, naučnostručni rad i efikasno upravljanje naučno-stručnih institucija. Orden je u ime Predsjednika uručio gos. Dražen Miličković, izaslanik, u okviru svečanosti obilježavanja 20-te godišnjice osnivanja i djelovanja NZCH.
Kulturni dio programa izveden je u velikoj dvorani Češkog doma uz učešće:
Snježane Rucner, violončelo; Dragane Pertavić, pijanino, Pjevačka skupina "Montenegrine" Rijeka s voditeljem Zoranom Badjukom; Zborovi "Montenegro" - Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i "Bulbuli" KDBH "Preporod" iz Zgareba uz uzmjetničko vođstvo Ismeta Kurtovića i instrumentalnu pratnju Edina Džeferagića, harmonika i Danijela Domazeta, kahon.
Na kraju je priređen prigodan domjenak."
Izvor: