Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 27. siječnja 2012.

"Dalmacija-hrvatska ruža svjetova"

Knjiga koja slavi dvomilenijsku opstojnost dalmatinskog identiteta, 

od rimske do hrvatske Dalmacije

Hrvatsko građansko društvo- Kotor i izdavač Croma Co iz Splita predstavili su knjigu „Dalmacija-hrvatska ruža svjetova“ dana 27. siječnja u koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“- crkve sv. Duha u Kotoru. O knjizi su govorili suradnici u projektu dr. sc. Joško Belamarić i Jakša Fiamengo, te izdavač i urednik Ante Mekinić. Knjiga predstavlja Dalmaciju kao hrvatski dio neponovljivog Mediterana i integralni dio europskog, civilizacijskog i kulturnog prostora od vremena grčko- rimske civilizacije do danas. Knjiga ima 800 stranica i 260 autorskih tekstova sa preko hiljadu ilustracija. U pratećem programu učestvovale su profesorice muzičke škole na flauti, Angela Mijušković, Tamara Knežević i Andrea Petrović.





O knjizi (sažetak):

Izvor:
Knjiga Dalmacija – hrvatska ruža svjetova predstavlja Dalmaciju kao hrvatski dio neponovljivog Mediterana i integralni dio europskoga civilizacijskog i kulturnog prostora od vremena grčko-rimske civilizacije do danas. Kao granično područje Istoka i Zapada, Dalmacija je oduvijek bila pozornica dodira naroda i svjetova, kultura i civilizacija, vjerovanja i migracija koje su u valovima donosile svoje utjecaje i uklapale ih u okvire zatečenoga kulturnog i civilizacijskog naslijeđa. Otuda i naslovna sintagma knjigeDalmacija – hrvatska ruža svjetova.
Posebno važan dio knjige sažeti je pregled povijesti Dalmacije kroz vjekove. U posebnim poglavljima opisani su odnosi s velikim europskim državama i kulturama, arheološke, povijesne i jezične posebnosti, vrhunski spomenici dalmatinske kulturne i umjetničke baštine te znameniti Dalmatinci koji su svojim djelima zadužili europsku i svjetsku baštinu. Nizom eseja i članaka opisane su i mnoge druge značajke dalmatinskog identiteta.
Ukratko, Dalmacija – hrvatska ruža svjetova velik je projekt, važna i temeljna knjiga o Dalmaciji za sadašnje i buduće vrijeme – svima naročito dobrodošla u trenutku kad se Hrvatska nalazi na pragu Europske unije jer nudi obilje dokaza naše nepobitne svjetskosti koju nam ponekad osporavaju.

Ulomci iz recenzija:

»Dalmacija – hrvatska ruža svjetova, knjiga čiji povod je dvijetisućita obljetnica osnutka rimske Dalmacije, inovativan je i visokom razinom knjiškog stila zavodljiv, informacijama overdoziran, a istodobno jednostavan za uporabu, nadasve neponovljiv spoj leksikona, enciklopedije, rječnika, mozaički složenog zbornika, feljtona i udžbenika, svojevrsni veliki opći dalmatinski antologijski leksikon – ukratko, sinteza o Dalmaciji kakve do sada nije bilo i koju bi morala imati svaka obitelj, napose dalmatinska.«
prof. dr. sc. Ivana Prijatelj-Pavičić
»Sama knjiga predstavlja svojevrsni kolaž koji Dalmaciji pristupa multidisciplinarno i, što je posebno zanimljivo, stilski i metodološki vrlo različito ovisno o autoru, temi i vrsti teksta. Tekst se čita kao živo i napeto štivo, knjiga se može otvoriti bilo gdje, a da se čitatelj u nju uživi i krene u avanturu čitanja. Upravo tako zamišljena koncepcija knjigu čini svima pristupačnom, a istovremeno i otvorenom za problematiziranje pri/povijesti o Dalmaciji i Dalmatincima u bogatom tematskom spektru kojim se pomno izabrani autori bave.«
prof. dr. sc. Boris Škvorc
  • 800 stranica u boji
  • 53 autora
  • 260 autorskih tekstova
  • 1100 ilustracija svih vrsta
  • 2282 natuknice u kazalu
  • B5 format
    (16,5 cm × 23,5 cm)
  • tvrdi uvez, zaštitna kutija

    Urednici: Ante Mekinić i Marin Kuzmić





Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor i izdavač CROMA Co.- Split