Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 10. lipnja 2012.

HGDCG Kotor- izgrađen još jedan most suradnje: dubrovački i kotorski srednjoškolci



Posjet dubrovačkih gimnazijalaca kotorskoj srednjoj školi

U organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore-Kotor, u subotu, 9. lipnja, predstavnici Dubrovačke privatne gimnazije posjetili su Gimnaziju Kotor i Srednju pomorsku školu, u cilju uspostavljanja suradnje između ovih škola.
"U nastojanju da glasom mladosti sjedinimo mnoge obale i rukama prijateljstva izgradimo nove putove, a na osnovu povijesnih podataka i činjenice da je Kotorska Gimnazija sa dubrovačkom i zadarskom najstarija gimnazija na prostorima prethodne Jugoslavije, HGDCG Kotor organiziralo je susret dubrovačkih i kotorskih srednjoškolaca".
Učenici i profesori Dubrovačke privatne gimnazije, nakon dolaska u Kotor, posjetili su grad Perast i obišli otok Gospe od Škrpjela, gdje ih je srdačno dočekao don. Srećko Majić, a zatim sa Ivicom Biskupovićem obišli povijesno kulturne znamenitosti grada Kotora.
U popodnevnim satima predstavnici Dubrovačke privatne gimnazije posjetili su Gimnaziju Kotor i Srednju pomorsku školu Kotor.
Gimnazijalce Dubrovačke privatne gimnazije dočekali su ravnatelj gimnazije, profesor Božo Perović, ravnatelj Srednje pomorske škole, profesor Veljko Botica, tajnik škole,dipl. pravnik, Ivica Biskupović, predstavnici HGD-a, Tripo Schubert i Dijana Milošević, profesori Ana Kašćelan, Sonja Golub i Miloš Trivić, voditelji folklornog društva, Mio Janković i Aleksandra Sindik. Program dobrodošlice održan je u amfiteatru Srednje škole, uz učešće folklornog društva škole "Narodni heroj Savo Ilić" i učenica srednje škole Kotor, Adriane Šaranović, Marijane Milašević, Anđele Bošković, Milene Radović, Sare Đurović i Kristine Katelan.


Prisutne je pozdravila učenica Milena Radović, riječima dobrodošlice:
"Dragi naši prijatelji-profesori i učenici Dubrovačke privatne gimnazije, želimo vas pozdraviti u ime udruge Hrvatskog građanskog društva, Gimnazije i Srednje pomorske škole Kotor, i zaželjeti ugodan boravak u našem gradu.
Neka ovo bude uspješan početak našeg prijateljstva i suradnje kojom ćemo otvoriti vrata sadašnjim i budućim generacijama. Vjerujemo da će naša suradnja biti dugotrajna i uspješna, kako na području kulture i obrazovanja, tako i u poticanju dobrih i prijateljski odnosa naših država."











                                                      Nakon izvođenja crnogorskog tradicionalnog kola "Oro", program je nastavljen porukama mira i prijateljstva:
"Ruke moru pružimo,
Bakljom mira
Puteve osvijetlimo.
Ruke moru pružimo
U slozi kolo
Upletimo"
i poetskim recitalom "Boka Kotorska u stihovima".

"Ta duboka nečovječanska ljepota Boke oslikava i duše ljudi na ovim prostorima. Upoznavajući Boku upoznajete i nas koji koračamo njenim obalama u duhu bogate tradicije i kulture ovih prostora"

Na kraju programa, glasom novih generacija naši mladi srednjoškolci uputili su pozdrav svojim vršnjacima:

"Ruke moru pružimo!
 Pjesmom mladosti
 Prijatelje dozovimo,
 I ljubav svijetom pronesimo!
 Nosite vali pjesme naše,
 Nosite obalama
 Tajnim i neznanim,
 Gdje mi sjene prijatelja
 Na hridima stoje".
Nakon programa, nastavljeno je druženje pjesmom i razgovorima u cilju nastavka uspješno započete suradnje ovih škola.


Prilikom obilaska škole predstavnici Dubrovačke gimnazije upoznati sa kratkim istorijatom škole, tehničkom organizacijom rada škole, i raznim načinima i mogućnostima realizacije kvalitetne nastave.





Razgovor se nastavio u zbornici škole, uz razmjenu ideja i dogovore o daljim vidovima suradnje ovih škola.



Ravnatelj Dubrovačke privatne gimnazije, Tomislav Franušić, istakao je značaj privatne gimnazije čiji rad neposredno doprinosi "ostvarenju svih najvažnijih razvojnih procesa u odgoju i obrazovanju: drugačiji pristup učeniku, odjele s prosječno 20 učenika, individualizaciju nastave, afirmaciju najboljih potencijala učenika, pomoć pri profesionalnoj orijentaciji, veći naglasak na odgojnoj komponenti, dodatne i dopunske satove po potrebi i dogovoru, mogućnost posebnog prilagođavanja realizacije nastavnog plana i programa za učenike strance, povratnike i športaše, dodatne satove (uključene u cijenu školarine) priprema za fakultete", kao i dalje planove u promjenama i poboljšanju predmetnih programa škole.



U daljem toku razgovora precizirani su termini daljih posjeta, kao i načini nastavka komunikacije putem interneta.
Uz razmjenu poklona, sa mnogo prelijepih dojmova završena je posjeta dubrovačkih srednjoškolaca, kojom je izgrađen još jedan most suradnje u nizu ovogodišnjih aktivnosti Srednje škole Kotor, i pružena još jedna ruka prijateljstva prema svijetu u radu udruge Hrvatskog građanskog društva Kotor.







Nema komentara:

Objavi komentar