Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

HRVATSKA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI


Zagreb, 25. lipnja 2012.(Radio Dux) - Hrvatska danas slavi 21.obljetnicu neovisnosti obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.
Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991.
"S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta", istaknuo je tadašnji predsjednik države, dr. Franjo Tuđman u govoru zastupnicima Sabora prigodom donošenja Ustavne odluke o samostalnosti Republike Hrvatske.
Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene te Ustavne odluke od 25. lipnja 1991.
Istekom moratorija, 8. listopada 1991. Republika Hrvatska raskinula je državno-pravne sveze s ostalim republikama i postala je slobodna, samostalna i neovisna država. Taj dan (8. listopada) danas se u Hrvatskoj obilježava kao Dan neovisnosti u sjećanje na dan kad je Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Nema komentara:

Objavi komentar