Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 19. siječnja 2011.

40 milijuna eura za postdoktorske stipendije

Europska unija osigurala je 40 milijuna eura za više od 400 stipendija postdoktorantima koji ove godine počinju svoje prvo istraživanje u europskim istraživačkim institutima, priopćila je u srijedu Europska komisija.
Bespovratni iznosi od 100.000 eura isplaćivat će se kroz europski program "Marie Curie". Inicijativom se želi potaknuti europske znanstvenike da se vrate u Europu te privući najbolje mlade znanstvenike iz drugih dijelova svijeta da rade na europskim sveučilištima, tvrtkama i drugim institucijama, navodi EK.
"Želimo li razvijati znanost i potaknuti inovacije u Europi, moramo se pobrinuti da Europa europskim znanstvenicima bude privlačno mjesto za rad i moramo također privući najbolje talente iz inozemstva", kazala je europska povjerenica za obrazovanje Andrula Vasiliu.
Po podacima OECD-a o mobilnosti doktoranata, do 30 posto europskih doktoranata radilo je u zadnjih deset godina izvan Europe, velikim dijelom u Sjedinjenim Državama, a kao razloge za to navode se bolje financijske potpore znanosti i bolje ozračje za inovacije.
Europska potpora namijenjena je znanstvenicima svih nacionalnosti za postdoktorska istraživanja, a područja istraživanja nisu ograničena. Rok za prijavu je 8. ožujka 2011.
(Hina)