Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 12. travnja 2011.

Donatorsko veče za djecu iz Bijele

Nakon prikupljanja sredstava, koja su upotrebljena za oblaganje glavnog objekta novom fasadom, “Društvo prijatelja Dječjeg doma Mladost u Bijeloj” (Friends of Bijela) će obezbijediti novac i za rekonstrukciju krova ove ustanove površine 5.000 kvadrata. Za Dječji dom u Bijeloj sredstva su prikupljana i na donatorskoj večeri klapa, plesa i bokeške kužine, pod nazivom “Priče o moru”, koja je kao dio programa predstojećeg jubilarnog 10. Festivala klapa održana proteklog vikenda u Muzeju grada Perasta. Predsjednica “Društva prijatelja Dječjeg doma Mladost u Bijeloj”, Mija Kovačević, zahvalila se učesnicima i gostima koji su na djelu pokazali humanost i dali svoj doprinos za bolje uslove u kojima će mališani živjeti. “Za šest godina , koliko Fondacija postoji, za Dječji dom u Bijeloj je prikupljeno 700.000 EUR, a večeras se posebno zahvaljujem klapama i organizatoru Festivala, kao i svima koji su donirali sredstva”, kazala je Kovačević. Ona je navela da je prije šest godina objekat bio u veoma lošem stanju, pa je na odjeljenju za bebe čak prokišnjavao i plafon.


U ime organizatora “Festivala klapa-Perast 2011”, Marina Brainović je rekla da joj pričinjava posebnu čast što u peraškoj palati Bujovića ima priliku da pozdravi učesnike donatorske večeri i najavila odvijanje programa “Priče o moru” i u ostalim gradovima Crne Gore.
Veče ispunjeno klapskom pjesmom i stihovima iz slavne peraške prošlosti vodio je novinar Dušan Davidović. Stihove su čitali kotorski gimnazijalci Jovana Gojković i Ilija Maslovar, a uz Bisernice Boke, Bokeljske mornare, Kastel Nuovo, nastupila je i nova klapa Boka Nostra, kao i sastav Škuribanda. Na kraju je, po klapskom običaju, pripremljena i bogata “papalada” od peraških i ostalih bokeških specijaliteta. 


(Radio Kotor)