Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

nedjelja, 10. travnja 2011.

Hrvati iz Crne Gore u posjeti hrvatskom Saboru


Predstavnici Hrvata iz Crne Gore, koji su u hrvatskom Saboru prisustvovali radu Odbora za Hrvate van Hrvatske, naglasili su nužnost svog političkog djelovanja u crnogorskom parlamentu, ali i uvjerenje da će u izbornom Zakonu biti usvojen model koji predviđa cenzus za ulazak u parlament od 0.3 odsto.

Delegaciju Hrvata iz Crne Gore u hrvatskom Saboru, kako je saopšteno iz Hrvatske građanske inicijative, čini li su predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Miroslav Franović, predsjednica HGI Marija Vučinović i poslanica Ljekarka Dragićević. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Hrvata iz Srbije i Slovenije, predsjednik hrvatskog Sabora Luka Bebić, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, predstavnici Vlade i Ureda predsjednika Hrvatske.


HGI je saopštila da je Jandroković istakao da Hrvatska njeguje visoke standarde zaštite manjina, kao i da je u završnoj fazi izrada strategije odnosa Hrvatske prema Hrvatima van države. "Jandroković je rekao da se politika brige za Hrvate van Hrvatske neće mijenjati ni kada ta zemlja uđe u EU. Bebić je istakao brigu za Hrvate izvan domovine, podsjetivši pri tome da je Hrvatska uredila prava manjina i Ustavom", navodi se u saopštenju.







(Dnevni list Pobjeda)