Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 28. travnja 2011.

Dopunska škola hrvatskoga jezika u Boki Kotorskoj

I ove je školske godine, već tradicionalno, organiziran izlet Dopunske škole hrvatskoga jezika. Za razliku od izleta prošle školske godine, ove smo godine krenuli nešto sjevernije i posjetili Zadar i Plitvička jezera. Izlet je bio organiziran kao vid terenske nastave, te su djeca, roditelji i svi oni koji su bili u pratnji, imali prilike uživati od 15.4.2011. do 17.4.2011. u kulturnom te povijesno - geografskome bogatstvu ovoga dijela Republike Hrvatske. Petak poslijepodne (15.4.2011.) posvetili smo razgledu Zadra uz stručnoga vodiča. Tijekom dva sata razgleda, uspjeli smo upoznati Zadar kroz stoljeća - u razlici samo nekoliko stotina metara upoznali smo daleku povijest i suvremenost grada. Naravno, djeci su u sjećanju ostala osobito glazba Morskih orgulja te Pozdrav suncu. Nakon nešto slobodnog vremena koje smo iskoristili za degustaciju izvrsnog zadarskog sladoleda, krenuli smo put Omladinskoga hostela "Borik", gdje smo bili smješteni.

U subotu ujutro (16.4.2011.) krenuli smo put Plitvičkih jezera. Nakon dočeka našeg vodiča kroz Nacionalni park, krenuli smo u razgledavanje. Promatrajući djecu, shvatila sam da ih nijedan dio Plitvičkih jezera nije ostavio ravnodušnim. Čak ni ona kiša koja se vješto trudila pokvariti nam doživljaj, nije uspjela u svojoj namjeri! Laganom šetnjom stigli smo do najvećeg slapa Plitvičkih jezera. Eh, tu je photo-session malo potrajao. Ipak je trebalo ovjekovječiti ovaj predivan prizor.
Međutim, kiša nije prestajala, tako da smo neposredno nakon vožnje brodićem po jezeru krenuli u autobus i vratili se u Zadar. Zadarsko nas je sunce, naravno, namamilo van. Iskoristili smo vrijeme za istraživanje novootvorenog trgovačkog centra. Ipak se nije moglo otići put Boke, a da se nešto ne kupi! Nakon ovako napornog dana, nije bilo preteško usnuti (za one malo starije).

 Tako su želje izrečene Grguru, prošetalo se i podrumima Dioklecijanove palače, ali se, naravno, posjetio i nezaobilazni "Bobis".
U autobusu je bilo veselo, toliko veselo i glasno da su neki i malčice promukli. Naš se predivni vikend bližio kraju. Bilo je to doista jedno lijepo i poučno iskustvo. Djeca su imala prilike upoznati još jedan dio Lijepe naše koji još nisu vidjeli. Ovom bih se prilikom od srca zahvalila gđi Mariji Vučinović, predsjednici Hrvatske građanske inicijative, te g. Miroslavu Franoviću, predsjedniku Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, koji su svojim donacijama pomogli u realizaciji ovog izleta. Jedno veliko hvala našem vozaču, g. Dejanu Maslovaru, koji je već tradicionalno postao dio naše ekipe. Dojmovi o izletu još se uvijek nisu stišali, ni nakon radnoga tjedna.

Puni elana i pozitivne energije, obilježili smo Veliki tjedan.

U utorak, 19. travnja 2011., u školi u Tivtu održana je tematska radionica povodom najvećega kršćanskog blagdana - Uskrsa. Radionica je organizirana u suradnji s don Dejanom Turzom, župnikom crkve sv. Roka iz Donje Lastve. Uz djecu - polaznike nastave hrvatskoga jezika, sudjelovalo je i nekoliko djece - polaznika vjeronauka župe Donja Lastva, koji su ujedno iskazali veliku zainteresiranost i za pohađanje nastave hrvatskoga jezika. Na radionici su djeca bojala pisanice i pravila prigodne košarice za njih, te su slagala i puzzle koje je osmislio don Dejan, a koje su kao svojevrsna potpora dolasku pape Benedikta XVI. u Hrvatsku od strane Hrvatske dopunske škole. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo spomenuti kako je ovoj radionici nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru, g. Božo Vodopija, što pridaje itekakvoj važnosti i ozbiljnosti odvijanja nastave hrvatskoga jezika na ovim prostorima.
Eto, tako su izgledale naše aktivnosti proteklih dana. Bliži se kraj još jedne nastavne godine, te će biti prilike još samo za jednu tematsku radionicu, koja nas očekuje povodom Majčina dana u svibnju.


Marina Bastašić, prof.