Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 27. travnja 2012.

BLAŽENA OZANA

Kotor, 27. travnja 2012. g. (Radio Dux) - Danas liturgijski proslavljamo blagdan bl. Ozane, jedne od svetaca iz Boke kotorske. Naša blaženica rođena je kao Katarina Kosić 25. studenog 1493, u selu Relezi u središnjoj Crnoj Gori, u vrlo siromašnoj obitelji, koja sem ovaca nije ima ništa. U 14. godini umiru joj roditelji, a ona napušta svoje selo i odlazi u Kotor, gdje je prima ugledna obitelj Aleksandra Buće. Katarina se u novom domu upoznaje s katoličkom vjerom, prima sakramente i počinje se skrbiti za siromahe i sve potrebite. Uskoro pristupa dominikanskom redu, kao trećoredica. Svoj život nastvalja u strogoj pokori, dobivši novo ime Ozana. U samostanskoj ćeliji provela je zazidana 52 godine, moleći, posteći, prikazujući svoj život na slavu Isusa Krista i korist braći ljudima. Umrla je u 72. godini, 27. travnja 1565. na glasu svetosti. Spominje se kao blažena već 1602. godine u testamentima kotorskih građana. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije. Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke.

Kotor, 28. travnja 2012. g. (Radio Dux) - Jučer je u Kotorskoj biskupiji svečano proslavljen blagdan blažene Ozane. Sveto Euharistijsko slavlje služio je preuzvišeni Mate Uzinić, biskup dubrovački uz koncelebraciju msgr. Ilije Janjića biskupa kotorskog, prečasnog don Pavla Medača kancelara Kotorske biskupije i brojnih svećenika Kotorske i Dubrovačke biskupije. U velikom broju hodočastili su i redovnici dominikanci, čijem redu je i pripadala blažena Ozana. Na početku sv. Mise brojne vjernike pozdravio je preuzvišeni Ilija Janjić, koje se posebno zahvalio bratu u biskupstvu msgr. Matu Uziniću na nazočnosti.

„Ja uopće ne pretendiram da vam mogu nešto novo reći o blaženoj Ozani, ali možda mogu na jedan drugačiji način, da bi smo u njezinom primjeru otkrili ne samo zagovornicu, nego i put prema svetosti. Svi smo pozvani na svetost! Poziv Onoga, koji je Ljubav nije ništa drugo nego da podnosimo, ali ne u onom negativnom smislu, već u pozitivnom, jedni druge u ljubavi. Trudeći se sačuvati jedinstvo duha u svezi mira", rekao je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić. Sveto Misno slavlje uzveličao je Katedralni zbor svetog Tripuna. Na kraju vjernici su ljubili moći blažene Ozane proseći njen zagovor. Liturgijskoj proslavi naše blaženice nazočio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija. Na našim fotografijama možete pogledati kako je bilo jučer u kotorskoj crkvi sv. Marije od Rijeke.
Izvor: Radio Dux



Nema komentara:

Objavi komentar