Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 23. travnja 2012.

OBNOVA GOSPE OD ANĐELA

Tivat 23.travnja 2011.(Radio Dux) - Nakon više pokušaja rekonstrukcije i dugo godina čekanja konačno su počeli radovi na obnovi i restauraciji crkve Gospa od Anđela koja je smještena na kamenoj hridi morskog tjesnaca Verige gdje je Boka najuža.

Prema riječima peraškog župnika don Srećka Majića čijoj župi crkva pripada iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Općine Tivat u proteklih godinu dana uputili su više dopisa i upozorenja kako bi pristupili obnovi crkve. "Međutim projektnu dokumentaciju je trebao uraditi upravo Zavod za zaštitu spomenika ali nažalost evo već godinu dana čekamo dokumentaciju koju nikako da urade. Mi smo dosta toga uradili ali ukoliko u skorije vrijeme projektna dokumentacija ne bude gotova morat ćemo pristupiti nastavku radova jer majstori, radnici, čekaju. Postaviti ćemo betonsku ploču, krov pokriti kanalicom, fugirati kamene zidove i izvršiti druge neophodne radove" - kaže za naš radio don Srećko Majić. Crkava Gospa od Anđela je sakralni spomenik drugoga reda i uvršten je u spisak kulturno-povjesnog blaga.

Žitelji Boke kao i turisti koji kruzerima i ostalim brodicama prolaze Verigama, godinama sa nevjericom posmatraju ovaj vrijedan spomenik kulture koji je devastiran, zapušten i uništavan.

Već Nakon prvih radova crkva Gospa od Anđela počinje otkrivati svu svoju ljepotu i graditeljsku raskoš.

Iako se u pisanim dokumentima, kao godina izgradnje navodi 1585., crkva vjerovatno postoji i od ranije. Interesantno je da je oko crkve izgradjen odbrambeni zid sa puskarnicom, koji je nekada služio kao utvrdjenje i kula za stražare koji su kontrolirali prolaz kroz Verige.

Gospa od Anđela slavi se 2. kolovoza stara franjevačka svetkovina,. Svetkovina potječe iz prvih franjevačkih dana. Na ovaj dan vjernici se prisjećaju obraćenja svetog oca Franje koje se dogodilo 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. U franjevačkoj povijesti, ta crkva je poznata kao Porcijunkula. U povodu blagdana Gospe od Anđela, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni i to od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetog Oca. Slaveći Gospu od Anđela, vjernici dobivaju također i poticaj da se sjete svoga anđela čuvara, da mu upute zahvalnost za sve trenutke kada ih je štitio i čuvao, a nisu ni znali kako se to dogodilo.

Nadamo se da će radovi biti završeni do 2.kolovoza kako bi mogli proslaviti svetkovinu Gospu od Anđela u restauriranoj crkvi na samoj hridi tjesnaca Veriga gdje crkva postoji od 1585 godine.
Izvor: Radio Dux
Fotografije: Radio Dux





Nema komentara:

Objavi komentar