Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 11. svibnja 2012.

Dan Dubrovačko-neretvanske županije




Predavanjem na temu Kulta bokokotorskih mučenika svetih Petilovrijenaca, održanim u samostanu sv. Klare, započeo je program proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića. Predavanje su održali povjesničar umjetnosti Vinicije B. Lupis i katedralni župnik don Stanko Lasić, uz pratnju Glazbe Komolac.
Jutros je kod Spomen-križa na groblju Boninovo odana počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.


U prigodi proslave dana Dubrovačko-neretvanske Županije i dana njezinoga zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića, predstavnici Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Mirko Vičević i Dijana Milošević, odali su počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, položivši vijenac na spomen križu na groblju Boninovo.

Obilježavanje dana Dubrovačko neretvanske županije na Stradunu ispred crkve Sv. Vlaha započelo je kulturno umjetničkim programom i nastupima Klape Kaše Dubrovnik, KUD Župa Bagalović - Krvavac, KU Žutopas Smokovljani, Visočani i KUD Komolac, te glazba Komolac. Osim toga, upriličena je i degustacija vina biranih sa područja Dubrovačko neretvanske županije.

Stradunom se prošetao i predsjednik RH Ivo Josipović koji je svojom nazočnošću uveličao Dan Dubrovačko-neretvanske županije.

Priznanje najboljim sportašima Županije u protekloj godini 


Na svečanosti u Kneževom dvoru Zajednica športa Dubrovačko-neretvanske županije dodjelila je nagrade za sportska dostignuća u 2011. godini. Priznanje za najuspješniju sportašicu dobila je Anđela Telesmanić, judašica Dubrovnika 1966. a za najuspješnijeg sportaša Maro Joković, vaterpolist Jug Croatia osiguranja.
Izvršni odbor Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije za najuspješniji žensku športsku nadu proglasio je Marijanu Vlahinić, tenisačicu Dubrovnika, najuspješnija muška športska nada je Toni Šegedin, član Taekwondo kluba Forteca Korčula. Priznanje za najuspješniju žensku ekipu dobila je ekipa Judo kluba Dubrovnik 1966., najuspješnija momčad su seniori Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje, nauspješniji trener je Elvis Fatović (Vaterpolski klub Jug Croatia osiguranje), a nagradu za najuspješniji savez dobio je Jedriličarski savez Dubrovačko-neretvanske županije.
Također na svečanosti u Sponzi uručene su Nagrade Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo, koju je dobio Zdravko Vučičević, športski djelatnik iz Metkovića, a za iznimno športsko dostignuće dobio ju je Sreten Radović, košarkaški sudac iz Dubrovnika.

Svečana sjednica Županijske skupštine, povodom Dana Županije i Blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića, njenog zaštitnika, održana je u Kazalištu Marina Držića, sa početkom u 12.00 sati.


„Vjerujem da smo opravdali očekivanja naših sugrađana", kazao je župan Nikola Dobroslavić u pozdravnom govoru na svečanoj sjednici županijske skupštine povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije.
Župan je nabrojio projekte koje je županijska vlast realizirala u protekloj godini naglasivši strateške dokumente kao što su Strategija razvoja turizma i Strategija razvoje vinarstva.
„Prometna izoliranost ostaje naš najveći problem. Svjedočimo nerazumijevanju Vlade toga problema. Nužno je dovesti autocestu do Dubrovnika i izgraditi Pelješki most", naglasio je Dobroslavić pozvavši Vladu da još jednom razmotri interese dubrovačkog kraja.
Nazočnima se obratio i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, kao i župan karlovačke županije Ivan Vučić.

„Ne vidim razloga da ne budemo ambiciozni i provedemo viziju za buduće generacije. Za mene nema razloga da dugoročno i strateški ne planiramo auto put nema razloga da se ne sjetimo zbog čega su se neki ljudi planirali pelješki most, kad skupimo koju kunu. Budimo ambiciozni nemojmo željeti malo. Treba imat ambiciju snagu i viziju", poručio je predsjednik RH, Ivo Josipović.




Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, laureatima su uručene nagrade Županije. Odbor za dodjelu javih priznanja odlučio je dodijeliti nagradu za životno djelo dubrovačkom skladatelju Krešimiru Magdiću, dok su nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručena Zračnoj luci Dubrovnik i Pašku Kužiću iz Staševice, za višestruko davanje krvi i organizaciju akcija Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi.Nagrade za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu pripale su Ivici Martinoviću, za postignuća u obilježavanju 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, te klapi Subrenum.
Laureatima su nagrade uručili župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Županijske skupštine Ivan Prce, a po završetku ceremonije čestitao im je i predsjednik RH Ivo Josipović.



Nema komentara:

Objavi komentar