Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

subota, 12. ožujka 2011.

Održana 7. konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa

Hrvatski svjetski kongres (HSK), krovna hrvatska iseljenička udruga, održala je od srijede do subote u Zagrebu svoju sedmu konvenciju na kojoj je izabrano novo vodstvo i predstavljeni su budući projekti u povezivanju domovinske i izvandomovinske Hrvatske. Izabrani su novi članovi izvršnog odbora HSK-a, a "posebice su nas ojačala trojica znanstvenika... koji su u biti veleposlanici Hrvatskog svjetskog kongresa: Stanimir Vuk Pavlović, Davor Pavuna i Mark Gjidara", izjavio je u subotu na konferenciji za novinare glasnogovornik HSK-a Šimun Šito Ćorić. Također je kazao da je u upravu Kongresa ušlo desetak mladih ljudi koji su rođeni izvan Hrvatske i fakultetski su obrazovani.
Predsjednik HSK-a Josip Ante Sovulj rekao je da su na konvenciji predstavljeni programi koji će biti temelj povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske. Naglasio je važnost Hrvatskih svjetskih igara, koje su se dosad održale dva puta: 2006. i 2010. godine, i koje su imale otprilike 800 sudionika i više tisuća onih koji su došli u pratnji.
"To je program kroz koji dovodimo u Hrvatsku potomke Hrvata iz svijeta, mlađe hvatske naraštaje, a među njima je barem jedna trećina onih koji nikada nisu bili u Hrvatskoj", kazao je Sovulj. Iduće igre održat će se 2013. i to najvjerojatnije u Splitu.
Po njegovim riječima, HSK želi razgovarati s Hrvatskom gospodarskom komorom i ministarstvom gospodarstva o mogućnosti redovitog održavanja gospodarskih konvencija na temu mogućnosti ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj na koje bi došli zainteresirani Hrvati koji žive izvan domovine.
Od velike je važnosti i program nazvan "virtualno mentorstvo", istaknuo je Sovulj, kroz koji se želi povezati studente završnih godina i postdiplomce s hrvatskim intelektualcima i gospodarstvenicima.
Govoreći o predloženoj Strategiji odnosa RH s Hrvatima izvan domovine, Ćorić je rekao da je odluka da se pristupi izradi Strategije jednoglasno bila izglasana u Saboru. "Dakle, i oporba i vladajući su bili za to da konačno nakon 20 godina imamo nešto na papiru. Međutim, nije sve u strategiji. Kada se ona prihvati sljedeći je korak da se pretoči u zakon", istaknuo je.
Vlada RH je u travnju prošle godine osnovala povjerenstvo za izradu strategije koje blisko surađuje s hrvatskim iseljeničkim udrugama. Po izjavi ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića iz prosinca, konačni prijedlog Strategije će uskoro biti upućen na čitanje u Sabor gdje će biti pretočen u zakon.
Na konvenciji se također raspravljalo o glasovanju Hrvata izvan domovine na hrvatskim izborima te o teškom položaju Hrvata u BiH, rekao je Ćorić.
Najavio je da se punom parom radi na osnivanju "hrvatskog CNN-a" kako bi Hrvati u svijetu mogli imati i radijski i televizijski program 24 sata dnevno.
Međutim, primijetio je kako su Hrvati koji žive u inozemstvu informirani o svojoj domovini, ali da se o "hrvatskom izvandomovinstvu ne zna ni toliko koliko se u Hrvatskoj zna o jednoj županiji, a mi bismo htjeli makar toliko". Kao zanimljivost je spomenuo da je pronađen originalni rukopis knjige iz 1891. koju je napisao jedan hrvatski novinar o Hrvatima u Americi, te da će on uskoro biti tiskan.
Hrvatski svjetski kongres je osnovan 1993. godine u Zagrebu, a kao krovna hrvatska iseljenička udruga objedinjuje 30 nacionalnih kongresa iz 30 država svijeta u kojima hrvatski iseljenici žive u imalo većem broju. HSK je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija koja okuplja i povezuje hrvatske iseljeničke udruge i ustanove izvan domovine. Kongres je član ECOSOC-a Vijeća Ujedinjenih naroda sa savjetodavnim statusom.
(Hina)