Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 23. ožujka 2011.

Pred osmi popis

Ove godine će se održati osmi popis stanovništva (Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini), otkako je Crna Gora proglašena jednom od republika bivše zajedničke države. Prvi otkako je Crna Gora postala samostalna država 2006. godine. Popis stanovništva nije samo puko registriranje stanovnika, njihovih osobenih karakteristika i osjećanja nacionalne i religiozne pripadnosti, kao dijela kulturne osobenosti. Popis treba doživljavati kao civilizacijsku, demokratsku tvorevinu, čiji rezultati treba da posluže u ostvarivanju socijalne, ekonomske i kulturne politike, kao i afirmativne politike manjinskih naroda i etničkih grupa. Ovaj popis se radi u skladu sa standardima i zahtjevima međunarodne zajednice, kako bi se dobiveni podaci mogli upoređivati sa drugim zemljama.


Popisom, manjinski narodi odlučuju o sopstvenom statusu, manjinski narod ili etnička grupa. Nije sve isto. Ne, kada je riječ o zastupljenosti u predstavničkim organima, ali i upotrebi pisma i jezika. Upravo se Hrvati u Crnoj Gori nalaze na granici koja dijeli manjinski narod od statusa etničke grupe. O tome odlučuju oni sami. Zapravo, ono što osjećaju, po korijenima čiji su izdanci. Prošla su vremena straha od izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji, usvojitelji ili staratelji, tako je regulirano Čl. 21 citiranog Zakona. Prošlo je vrijeme odricanja uže nacionalne u korist šire nacionalne pripadnosti. I u jednom, i u drugom slučaju "žrtve" su bili Hrvati, srazmjerno više od ostalih. To potvrđuju usporedni rezultati dosadašnjih popisa stanovništva. Od 10 644 Hrvata u Croj Gori (1961.) do 6 811 registriranih na posljednjem popisu stanovništva, prosječno 93 manje godišnje. Istina, navedeni razlozi nisu isključivi uzrok negativne demografske tendencije kretanja stanovništva hrvatske nacionalne pripadnosti.

Ukoliko Vas popisivač ne zatekne u stanu, postupite u skladu sa Čl.22. citiranog Zakona, tj. dužni ste da se do 15. travnja 2001. godine javite popisnoj komisiji za davanje podataka.

Predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori je prilika da svaki od njenih stanovnika odlučuje o svom i o kolektivnom statusu naroda kojem pripada. Toga treba biti svjesan. Treba da bude svjesan i činjenica da tim potvrđuje i multinacionalnu, multikofesionalnu i multikulturalnu stvarnost države čiji je pripadnik. Istina, može da se i ne izjasni ili da se izjasni prema regionalnoj pripadnosti, ali će i tu biti manjina, na štetu onih kojima stvarno pripadaju.

Nema komentara: