Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 11. studenoga 2011.

Dani kulture manjina Crne Gore 2011

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, u Podgorici, 09.11.2011.godine u Crnogorskom narodnom pozorištu održalo se svečano otvaranje manifestacije Dani kulture manjina Crne Gore 2011 pod nazivom "Evo nas", sa početkom u 20 h.

U svečanom dijelu programa predsjednik Vlade Crne Gore, Igor Lukšić, otvarajući manifestaciju poručio je: "Koncept multikulturalizma je koncept koji, u Crnoj Gori, njegujemo vjekovima. Crnu Goru čine narodi različitih nacionalnih identiteta i religijskih opredeljenja koju smo kao takvu uspjeli da sačuvamo i tokom brojnih iskušenja. Crnogorsko društvo je primjer u Evropi i Regionu, primjer da je mirni suživot i različitost moguć u jednoj zemlji, da koncept multikulturalizma jeste i mora biti uspješna priča.
Naše težnje da se integrišemo u evropske i evro-atlantske strukture u potpunosti korespondiraju sa potrebom obezbjeđivanja stabilnog i bezbjednog okvira za promociju tolerancije na Balkanu i garant su njegove dugoročne stabilnosti.
Temeljna opredjeljenja na kojima počiva Crna Gora pretočena su u Ustav koji posebno garantuje prava pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica – prava izražavanja, čuvanje, razvijanje i javno ispoljavanje nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti, te upotreba nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika i upotrebu svog jezika i pisma. Rješenja iz Zakona o manjinskim pravima dalji su doprinos očuvanju nacionalnog identiteta manjina, ali i jaki instrument inkluzije koji im omogućava ravnopravno učešće u javnom životu, uz dalje očuvanje i razvijanje njihove nacionalne i kulturne posebnosti, te unapređenje njihovih zakonskih prava i sloboda.
Stoga, i pored ustaljenog mišljenja da su etničke različitosti veliko iskušenje za Region, činjenica je, da različiti narodi i nacionalne zajednice uvažavajući jedni druge i razvijajući kulturni diverzitet grade temelj jednog društva. Upravo model društva koji podrazumijeva kulturnu različitost, bogatstvo različitih pristupa i gledišta predstavlja našu najveću snagu i sposobnost da se prilagođavamo i u različitim okolnostima ’pobijedimo’ brojne izazove budućnosti".
U ime organizatora manifestacije, posjetitelje i sudionike programa pozdravio je direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, Mirsad Mulić, riječima "Pokazali smo koliko su duboki i jaki korjeni multikulture i suživota na ovim prostorima".
U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su pripadnici manjinskih naroda Crne Gore.
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina organizirati će još desetak manifestacija koja će biti realizirana do 28. studenog.
Otvaranju manifestacije Dani kulture manjina Crne Gore 2011, nazočili su brojni članovi HGDCG-Podružnice Podgorica, na čelu s predsjednicom, Svetlanom Zeković i tajnicom društva, Ivkom Krstojić.

Nema komentara:

Objavi komentar