Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 1. studenoga 2011.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

Svetkovina 1. studenog
Blagdan Svih svetih
Po kršćanskoj tradiciji, 1. studenoga se misnim slavljima slavi Spomen Svih Svetih, svetkovina svih svetaca koji su živjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i na korist bližnjima.
Papa Bonifacije IV. (608-615) posvetio je oko god. 610. rimski Panteon Bogorodici i svim mučenicima. Godinama se svetkovina Svih svetih u Rimu slavila 13. svibnja, a kasnije je prihvaćen irski i engleski datum svetkovine 1. studenoga. Papa Grgur III. posvetio je oko god. 740. u bazilici Sv. Petra u Rimu posebnu kapelicu u čast Spasitelju, njegovoj Majci, apostolima, mučenicima i svim svetima. Godine 827. papa Grgur IV. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen Svih svetih.
Blagdan Svih svetih je spomen svih onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Svih onih koji su u kršćanskom duhu, neprimjetno poput sjenke hodali putovima Božjim, slavili Boga, ljubili bližnje i dostigli svetost čistotom misli i požrtvovanjem. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete, da im se zahvale i mole njihov zagovor. Svetkovina Svih svetih je zapovjedani blagdan u Katoličkoj crkvi.
Dušni dan
Dan nakon Svih Svetih, 2. studenoga, je Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih, kada se vjernici spomenom pokojnih u duhu povezuju sa svim dušama umrlih vjernika, a tradicija potječe iz 7. stoljeća.
Prema tradiciji na Dušni se dan obilaze grobovi pokojnika.


Raspored svetih misa i obreda na području Kotora i Tivta
1.studenoga, na gradskom groblju sv. Mihovila u Kotoru bit će svečana sveta misa, procesija i blagoslov groblja u 15:30h.
2. studenoga, na Dan Mrtvih,  na groblju Sv. Mihovila, bit će svečana sveta misa, procesija i blagoslov groblja u 15:30h.
1. studenoga, u Tivtu na groblju Sv. Šimuna u 15h je blagoslov groblja. U Donjoj Lastvi, u crkvi sv. Roka sveta misa je u 9h, a blagoslov mjesnog groblja Sv. Mihovila je u 14h. U crkvi Sv. Antuna u Lepetanima sveta misa i blagoslov groblja je 11h.
2. studenoga, u Gornjoj Lastvi u 14h je sveta misa i blagoslov groblja, a u Bogišićima blagoslov groblja je u 15h. Groblje u Mrčevcu će se blagoslivljati u 9h, a groblje sv. Ivana u Kavču u 16h. U Bogdašićima obred blagoslova groblja je 10.30h, a u Gornjim Krašićima u 14h.



Radio Vatikan:
Uz misna čitanja blagdana Svih Svetih razmišlja p. Alan Modrić

Nema komentara:

Objavi komentar