Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 28. studenoga 2011.

Promocija monografije "Bačvice-raj na zemlji"


Monografija "Bačvice - raj na zemlji" grupe splitskih autora, koja sadrži povijesna, sportsko-rekreativna i turistička obilježja s karakterističnim slikama iz povijesti gradskog kupališta Bačvice, od njegova osnutka (Košćina 1891.) do današnjih dana, predstavljena je u subotu 26. studenog u crkvi Svetog Duha u Kotoru. Ovaj kulturni događaj organiziralo je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore.
Uoči predstavljanja, nazočne je pozdravio, jedan od autora tekstova monografije,  Branko Bosanac, koji se zahvalio Tripu Schubertu i Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore na organizaciji promocije, ističući prekrasne dojmove njihovog  posjeta Kotoru.
Branko Bosanac-jedan od autora tekstova monografije  "Bačvice-raj na zemlji"
Glavni urednik, Zdenko Matošić, ujedno predsjednik Ekološkog društva „Picigin Bačvice“, govorio je o nastanku ove vrijedne monografije, o entuzijazmu jedne grupe ljudi koji su inicirali  projekt, ne tražeći za svoj rad nikakvu naknadu. Osvrnuo se i na picigin kao šport, jedinstvenu igru balunom u plićaku Bačvica – simbol Splita, kojega su iznjedrile Bačvice i kojega ustrajno njeguju sve generacije Splićana.
Zdenko Matošić-glavni urednik monografije "Bačvice-raj na zemlji"
Igra je do te mjere autentična da ju je Ministarstvo kulture ovog ljeta preventivno zaštitilo kao kulturno dobro.
U izradi knjige, kao autori tekstova, sudjelovali su Đerman Senjanović Ćićo, Stjepan Jukić-Peladić, Anatolij Kudrjavcev, Goran Borčić, Stanko Piplović, Ante Kuzmanić, Edo Unković, Vlado Stokić, Nenad Grgin, Vlaho Primorac, Ivo Mosettig, Mihovil Radja, Siniša Tartaglia, Ivica Profaca, Toni Veršić i Branko Bosanac.

Nazočnima se obratio i Tripo Schubert u ime Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.


U glazbenom dijelu programa učestvovala je  klapa „Rebatajica“ iz Splita.