Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 7. prosinca 2010.

10. obljetnica smrti Vlade Gotovca

Sa skupa koji se u povodu 10. obljetnice smrti pjesnika, filozofa i političara Vlade Gotovca (1930.-2000.) održava danas u Matici hrvatskoj poručeno je kako je njegovo djelo nezaobilazni dio hrvatske kulturne, političke i književne baštine. Bio je pjesnik, političar, filozof i kritičar koji je, kako je rečeno, u politiku nastojao unijeti ono najbolje u čovjeku, a svoju je slobodu bio spreman žrtvovati za svoj narod, poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović dodavši kako će svi koji baštine njegovu misao znati cijeniti ono što je on za života učinio.Vlado Gotovac u zatvoru je završio zbog promicanja ideja hrvatskog proljeća 1972. te ponovno 1982. godine, a njegova se kćer Ana prisjetila kako je kao djevojčica nazočila brutalnoj premetačini u stanu rekavši kako je njezin otac bio njezin heroj na kojeg je bila silno ponosna. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je kako je Gotovac bio taj koji je najjasnije uočio važnost slobode pojedinca kao ključne pretpostavke demokracije. Žestoko zagovarajući nacionalnu slobodu nije smetnuo s uma da bi zanemarivanje slobode i prava pojedinca u ime viših ciljeva moglo otvoriti vrata drugoj vrsti neslobode i drugom obliku totalitarizma, rekao je Kosor. Te je ideje Gotovac promicao i kao saborski zastupnik u slobodnoj Hrvatskoj, kao predsjednik obnovljene Matice hrvatske, kao predsjednik HSLS-a i LS-a i one su trajna baština hrvatske demokracije, poručio je.
Gotovčev lajtmotiv bio je odgovornost, rekao je Božo Kovačević, upravitelj Zaklade Liberlani centar za demokraciju, koja je s Institutom Vlado Gotovac i Hrvatskim društvom pisaca organizirala skup.
Jedan od Gotovčevih političkih suputnika Franjo Zenko prisjetio se kako ga je Gotovac nagovorio na zajedničku političku avanturu stvaranja HSLS-a kada još nije bilo jasno kako će ta avantura završiti, dok je Slavko Goldstein ustvrdio kako je Gotovac bio puno više i vrednije od političara. Bio je protagonist i zagovaratelj morala u hrvatskom javnom i političkom životu, rekao je Goldstein.
Po mišljenju predsjednika Hrvatskog društva pisaca Velimira Viskovića, prisjetiti se Vlade Gotovca iznimno je važno danas, "u vrijeme kada je vokacija političara devalvirala".
(Hina) 

Nema komentara:

Objavi komentar