Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 7. prosinca 2010.

Otvorena izložba u Veneciji

Izložba "Blago Crne Gore - zavjeti iz Perasta i Boke, svjedočanstvo vjere i umjetnosti" svečano je otvorena u prostorijama čuvene Nacionalne knjižnice "Marciana" u Veneciji. Izložbu, najveću koju je Crna Gora ikad predstavila Europi, organiziralo je crnogorsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i malteškome viteškom redu, a pripremana je dvije godine. Ona upućuje na stoljetne povijesne, duhovne, kulturne i umjetničke veze Mletačke Republike i Crne Gore, posebice Boke kotorske, katolika i Hrvata iz Boke, koja je gotovo četiri stoljeća bila u sastavu Republike.Veći broj eksponata izložen je prvi put, a postav čine srebrne zavjetne pločice maritimne tematike, koje datiraju od 17. do 19. stoljeća, iz svetišta Gospe od Škrpjela i župnih crkava u Prčnju, Mulu i Stolivu, nakit i medalje, također iz tih crkava, te dokumenti, slike i stare geografske karte iz Muzeja grada Perasta, Pomorskog muzeja Kotora, Istorijskog arhiva u Kotoru i Arhiva iz Venecije. Izloženo je 1669 predmeta koji, osim duhovne, historijske i materijalne vrijednosti, imaju i znatnu umjetničku vrijednost.
Na traženje poznate bratovštine sv. Teodora iz Venecije, osnovane u 8. stoljeću, i na preporuku Mletačkog patrijarhata, u Veneciji je poslije 195 godina ponovno i najljepši gotičko-renesansni relikvijar na istočnoj jadranskoj obali. Relikvijar Predragocjene Krvi Kristove u Veneciji otkupio je Dobroćanin, kapetan i brodovlasnik Anton Božov Radimir 1815. godine, kada su Napoleonove postrojbe rasprodavale dragocjenosti iz mletačkih crkava. Relikvijar je tada plaćen 500 zlatnih cekina i pripadao je bratovštini sv. Teodora.
Među izloženim predmetima neki su rariteti, poput Kavaljerata sv. Marka, najvećega mletačkog odličja, od kojih je u svijetu danas očuvano petnaestak primjeraka. Kroz povijest je dvadesetak Bokeljana bilo odlikovano tim važnim odličjem, među njima sedam Peraštana i sedam Kotorana. Među izloženim raritetima je i Odličje zlatnog križa sa zlatnom mamuzom, zatim vojno odličje koje je utemeljio papa Silvestar I. (314.-335.), Orden križa sv. Aleksandra Nevskog, koji je 1720. godine ustanovio ruski car Petar Veliki, a Odličje križa reda Sv. Groba jedan je od najstarijih primjeraka tog odličja u svijetu.
Tom su prigodom tiskana i tri raskošna katologa na oko 900 stranica. Prvi katalog predstavlja Crnu Goru i njezinu povijest, posebice Boku kotorsku i njezine intenzivne i duge veze s Venecijom, drugi srebrne zavjetne pločice iz Perasta i ostalih mjesta u Boki, a treći nakit i medalje. Pokrovitelji izložbe su ministarstva kulture Crne Gore i Italije, Papinsko vijeće za kulturu, Regija i provincija Venecije, Općina Kotor, Pomorski muzej Crne Gore i Kotorska biskupija.
Izložba će biti otvorena do 6. siječnja 2011. godine.
(Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar