Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 6. prosinca 2010.

Dan dubrovačkih branitelja

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na dubrovačkom groblju Boninovo, te na drugim mjestima pogibije, uz molitve i paljenje svijeća Dubrovčani danas odaju počast svim poginulim hrvatskim braniteljima Dubrovnika i juga Hrvatske u Domovinskom ratu te dostojno obilježavaju Dan dubrovačkih branitelja. Sveta misa služit će se u dubrovačkoj katedrali u 18 sati.

Napadi su započeli 6.prosinca 1991. u 5,45 sati ujutro i trajali do kasnog popodneva. Pri tome je poginulo 19 hrvatskih branitelja i civila, a 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno. Na samo gradsku povijesnu jezgru palo je nekoliko tisuća projektila, devet je dubrovačkih palača u potpunosti izgorjelo, a 461 zgrada pretrpela je teška oštećenja. No, zahvaljujući otporu malobrojnih, ali hrabrih hrvatskih branitelja, agresor je doživio poraz i nije uspio osvojiti tvrđavu na Srđu. Dubrovnik je od 1. listopada 1991. bio u potpunoj kopnenoj i pomorskoj blokadi, a tri mjeseca nije bilo struje, vode i telefona. Unatoč velikim žrtvama, oko 300 poginulih, grad se uspio obraniti.
Hrvatsko građansko društvo Crne Gore pridružuje se obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja i odavanju počasti poginulim braniteljima Grada Dubrovnika, a dopisi su upućeni na adrese: Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Grada Dubrovnika, Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih branitelja, Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata, Udruga zatočenika srpskih i crnogorskih logora, Udruga veterana domovinskog rata, Zajednica udruga HVIDRA DNŽ.