Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 28. prosinca 2010.

Na provjeri imovina uhićenih Budvana

Crnogorska državna odvjetnica Ranka Čarapić izjavila je podgoričkom dnevniku "Vijesti" da je naredila provedbu financijske istrage protiv osumnjičenika koji su u petak uhićeni u "slučaju Zavala" u Budvi.
Na temelju te naredbe poseban istražni tim za financijske istrage od ponedjeljka u Budvi provjerava podrijetlo imovine svih uhićenika, osumnjičenih da su počinili više zlouporaba službenog položaja pri prodaji zemlje, gradnji hotelskog naselja i pogona za preradu morske vode u pitku.


Sudeći po podatcima povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa i uprave za nekretnine, prenose podgorički mediji, imovina uhićenika vrijedi milijune, a samo čelni čovjek grada Budve Rajko Kuljača, po medijskim navodima, posjeduje 22 stana i više od 25.000 četvornih metara zemlje.
Osim već uhićenih budvanskih čelnika, policija traga i za ruskom državljankom Natali V. Panini (40) iz Moskve, koja nije u Crnoj Gori, zbog sumnje da je kao ovlašteni zastupnik "Zavale invest", navodno, za više od milijun eura oštetila proračun utajom poreza i doprinosa.
Crnogorski parlament odobrio je ukidanje imuniteta zastupniku iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), Đorđiju Pinjatiću iz Budve, kako bi državno tužilaštvo moglo protiv njega pokrenuti kazneni postupak zbog zloporabe službenog položaja. Specijalna tužiteljica za organizirani kriminal Đurđina Ivanović, nakon trosatnog saslušanja, odredila je Pinjatiću 48-satni pritvor.
Tako se ovaj zastupnik pridružio grupi od devet čelnika Budve, među kojima su predsjednik i dopredsjednik općine Rajko Kuljača i Dragan Marović, brat potpredsjednika vlade Svetozara Marovića, koji su prije tri dana uhićeni, a kojima se stavlja na teret zloporaba službenog položaja i organizirani kriminal.
Pinjatić se sumnjiči da je zlorabio službeni položaj tako što je pribavio imovinsku korist od 1,06 milijuna eura poduzeću Zavala invest i oštetio proračun općine Budva. Tužilaštvo je navelo da je Pinjatić, kao predsjednik Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju morske vode na Zavali, zajedno s drugim članovima, procijenio vrijednost radova na 4,4 miliona eura, iako su troškovi koje je Zavala invest kao investitor imala iznosili 3,3 milijuna eura.
Podgorički mediji javljaju da bi u srijedu trebao biti saslušan i Svetozar Marović, potpredsjednik vlade u ostavci, koji je izjavio da je slučaj Zavala iskonstruiran radi njegove političke diskreditacije.
Državna tužiteljica Ranka Čarapić rekla je podgoričkom dnevniku Pobjeda da “odluka o uhićenju deset osoba osumnjičenih za slučaj Zavala nema nikakve veze s politikom", te da je donijeta u trenutku kada su se za to stekli zakonski uvjeti.
Istražni sudac Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović odredio je pritvor od 30 dana za sve uhićene, koje se sumnjiči da su, koristeći službeni položaj i ovlašćenja pribavili protupravnu imovinsku korist na štetu općine Budva.
(Hina)