Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

subota, 25. prosinca 2010.

Sretan Božić!

Biskup Janjić sinoć u katedrali Sv. Tripuna
Vjernici katoličke vjeroispovijesti diljem svijeta danas slave Božić. U katedrali -bazilici Sv. Tripuna u Kotoru sinoć je održana Ponoćna Sveta misa u čast rođenja Isusova koju je predslavio msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski, uz direktan prijenos na RTCG, prvi puta u medijskoj povijesti Crne Gore.
Čestitku svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti, svećenicima, nadbiskupu barskom i primasu srpskom Zefu Gašiju i biskupu kotorskom Iliji Janjiću uputili su crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović, ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša i predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.
Vujanović je naveo da će ovi uzvišeni božićni praznici u nama nadahnuti potrebu za tolerancijom i skladnim suživotom svih građana Crne Gore. "Neka to bude prilika da kroz poštovanje vječnih principa hrišćanstva nađemo put do istinskih ljudskih vrijednosti oličenih u miru, ljubavi i vrlini, za dobro svih građana naše Crne Gore", kazao je Vujanović.
Krivokapić je u čestitki naglasio da je prilikom nedavnog susreta u Vatikanu Papa Benedikt Šesnaesti odao priznanje Crnoj Gori na tradicionalnom mulitkonfesionalnom skladu i uputio poseban pozdrav katoličkim vjernicima. „Time je Papa pružio nemjerljivu podršku zalaganjima naše države da ostane primjer trajnog i kvalitetnog suživota svih vjera, naroda i kultura. Zato, uz radost koju nam Božić uvijek pruža, neka nam ovi blagi dani budu vjesnici boljeg i ljepšeg razdoblja, u kojem ćemo, u duhu naše tradicije, biti posvećeni jedni drugima, bez obzira na različitosti koje nosimo”, kazao je Krivokapić.
Sa sinoćne mise u Kotoru
Đukanović je naglasio kako su Blagi dani velikog vjerskog praznika prilika su da se podsjetimo izuzetno humane misije Katoličke crkve u Crnoj Gori i napora njenih vjernika da aktivno doprinose izgradnji skladnih međunacionalnih odnosa i ukupnoj demokratizaciji društva. "Neka i ove godine, uz slavu radosne vijesti, Božić oplemeni duhovni život i podstakne dobru volju i afirmaciju temeljnih ljudskih vrlina.", kazao je Đukanović.

Kardinal Bozanić sinoć u zagrebačkoj katedrali
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvao je vjernike da u otajstvu Božića potraže pomoć u poteškoćama sadašnjice, da žive razumno, pravedno i pobožno, te se s nadom i pouzdanjem okrenu budućnosti. "Usred poteškoća sadašnjice, neka nam božićno vrijeme donese mir i radost i neka nam pomogne otvoriti se Bogu koji je došao da nas spasi, da nam udijeli novu hrabrost i novo svjetlo na našem putu", rekao je kardinal, čestitajući vjernicima Božić.
Svečanom misnom slavlju nazočili su predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Božićna poslanica msgr. Ilije Janjića, Biskupa kotorskog
"Poštovani vjernici, prijatelji, drage sestre i braćo, čestitam vam Božić, na dobro vam došlo porođenje Isusovo! Nakon osobnog proživljavanja Došašća i razmišljanja o Božjem obećanju, danas na blagdan Božića kada slavimo Kristovo rođenje razmišljamo o konkretnom ostvarenju Božje namisli kojom je Nebeski Otac u punini vremena na Zemlju poslao svog vlastitog Sina, i dao mu ime Emanuel, koji će biti Bog s nama za sva vremena.
Ta spoznaja – da je Bog iz ljubavi prema čovjeku, poslao svoga Sina Jedinorođenca, koji je uzeo našu ljudsku narav i postao nama sličan u svemu osim u grijehu – u nama rađa radost da nismo ostavljeni na milost i nemilost ovozemaljskog valovlja jer nismo napušteni od kormilara života. To je nova snaga koja u nama budi zahvalnost što je betlehemski Jedinorođenac, rođen u vječnosti od Oca i rođen u vremenu od Marije, postao naš suputnik, postao naš životni pratilac i sigurnost našega hoda u sadašnjosti i našega hoda prema vječnoj domovini. Božji je Sin svojim utjelovljenjem i rođenjem postao naša obrana i zaštita od svakoga zla. Današnje društvo, naše obitelji kao i pojedinci na svakom koraku osjećaju potrebu za Njegovom obranom i zaštitom. Muku i patnju današnjeg čovjeka prepoznajemo u nesigurnosti, dezorijentiranosti, nepovjerenju, razdijeljenosti, širenju straha, izgubljenosti kriterija, neprepoznavanju istinskih vrijednosti… Svjesni svega toga osjećamo potrebu za novim promjenama u nama pojedincima, u obiteljima i u cjelokupnom društvu. Tu promjenu može učiniti jedino Ljubav iz Betlehema. Osjećamo potrebu ponovnog uvažavanja istine da nas Bog voli, svjesni da je njegova Božanska ljubav i čovjekoljublje okrenuto prema nama. Svjetlo koje donosi Novorođeni iz Betlehema ne dopušta da tama sadašnjih životnih problema i nedaća potamni sjaj istine. To je svjetlo one iste Božanske ljubavi od koje sve dolazi i kojom nas Stvoritelj svijeta uvijek nanovo obasjava i grije.
Obasjani tim Božanskim svjetlom ne bi smjeli dopustiti da nas laž i zloća neprestano zavodi, nudeći kratkoročne radosti koje donose razočarenje, siromaštvo duha i pustoš života. Ne bi smjeli dozvoliti da laž u nama sije zlo, sjeme nesporazuma, nerazumijevanja i međusobnog neprihvaćanja. Iako zlo znade zavesti i nadmudriti čovjeka, na što nas i sv. Pavao podsjeća: „ta znamo njegove namjere…“ (Usp. 2 Kor 2, 11) nemojte, drage sestre i braćo, dopustiti da vas zlo obeshrabri, da vam oslabi nadu, da vam skrši snagu za obnovu duha i vjere. Naše slavlje Kristova rođenja potvrda je i znak da zlo nema zadnju riječ i da nije uspjelo u nama skršiti nadu života i vjere, da zlo nije postiglo svoj cilj, jer svaki Božić u nama rađa novi polet i novu obnovu.
Dragi prijatelji, predraga braćo i sestre, pozivam vas da u Božiću prepoznamo Onoga koji je nepresušni izvor života, Onoga koji je u betlehemskim jaslicama nepresušni izvor ljubavi za svakog čovjeka. Pođimo k njemu! Tu ćemo naći onu potrebnu životnu snagu, tu ćemo naći i osjetiti njegovu ljubav, koja je došla radi nas i našega preporoda. U tom izvoru, u tim jaslicama pronaći ćemo Boga, čije svjetlo donosi onu tako potrebnu životnu snagu svakome od nas. Na nama je da se tom Bogu ljubavi otvorimo, a njegova volja je da nas izvede na pravi put života i da nas osposobi za životnu radost…
Još jednom svima skupa želim sretan Božić u radosti koju želim podijeliti i sa kršćanima istočnog obreda! Također, čestitam vam Novu godinu 2011. u kojoj neka vas prati obilje Božjeg blagoslova uz pjev anđela Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje, Vaš
+ ILIJA, biskup