Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 7. prosinca 2010.

Ponavlja se suđenje za Morinj

Suđenje šestorici pripadnika bivše JNA, zbog ratnog zločina zlostavljanja i mučenja zatvorenika iz Hrvatske u logoru Morinj u Crnoj Gori 1991.-92. godine, bit će ponovljeno na višem sudu u Podgorici, objavio je u utorak podgorički neovisni dnevnik Vijesti, pozivajući se na izjave odvjetnika. Prvostupanjsku presudu toga suda u ponedjeljak je ukinuo prizivni sud Crne Gore i predmet vratio na ponovni postupak. Šestorica pripadnika bivše Jugoslavenske Narodne Armije (JNA) osuđena su sredinom svibnja ove godine za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na ukupno 16,5 godina zatvora. U obrazloženju presude bilo je navedeno da je “nesumnjivo utvrđeno, analizom svih dokaza, da su optuženi počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.
Mlađen M. Govedaraca je osuđen na dvije godine, Zlatko I. Tarle na godinu i pol, Ivo M. Gojnić na dvije i pol, Špiro Lučić na tri i pol, Boro M. Gligić na tri godine i Ivo D. Menzalin na četiri godine zatvora. Menzalin je u bijegu i za njim je izdana tjeralica. Ostalima je nakon izricanja presude ukinut pritvor u kojemu su se do tada nalazili.
Prema optužnici, osuđeni su od 3. listopada 1991. godine do 18. kolovoza 1992. godine, za vrijeme rata u Hrtvatskoj, u logoru Morinj u Boki Kotorskoj “kršili pravila međunarodnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima”. Oni su, navodi se u optužnici, “naređivali i mučili, nečovječno postupali, te nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima koji su dovođeni s dubrovačkog ratišta”.
(Hina) 

Nema komentara:

Objavi komentar