Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

srijeda, 29. prosinca 2010.

Crna Gora: Izabrana nova Vlada

Skupština Crne Gore izbarala je novu vladu na čijem je čelu dosadašnji potpredsjednik Vlade i ministar financija Igor Lukšić. Za Lukšićev program i vladu glasalo je 46, protiv je bilo 25,a dvoje od 73 zastupnika je bilo uzdržano. Nova vlada je izabrana nakon ostavke dosadašnjeg premijera Mila Đukanovića.
Lukšić je tijekom rasprave rekao da će njegova vlada nastaviti da sprovodi prioritete Đukanovićevog kabineta, da će ključni zadatak biti "mobilizacija" na ispunjavanju zadataka iz Brisela kako bi zemlja dobila datum za početak pregovora o članstvu, kao i da će osobno koordinirati tim poslom.
Novi premijer je rekao da su neosnovane teze da će njegovim kabinetom iz sjenke vladati Đukanović i rekao je da je za suradnju sa oporbom. Lukšić je najavio da će raditi na očuvanju fiskalne i financijske stabilnosti, depolitizacije javne uprave, transparentnije trošiti novac poreskih obveznika, a da će država postati efikasniji servis građana.
Oporba smatra da Lukšić svojim dosadašnjim političkim angažmanom zaslužuje da se sa njim pristojno razgovara, ali je ocijenila da će se "teško izboriti" sa utjecajem prethodnika Mila Đukanovića na izvršnu vlast.
Crnogorska oporba je Lukšiću zamjerila i da ekspozeom nije naglasio pritanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, što je pored jačanja vladavine prava, depolitizacije pravosuđa i reforme državne uprave, jedan od ključnih uvjeta za dobivanje datuma za pregovore o članstvu u EU.
Lukšić je kazao da će Crna Gora nastaviti sa hrvatskom stranom da priprema materijal koji će biti upućen sudu u Hagu, što ne znači da je Prevlaka otvoreno pitanje.
PORTAL ANALITIKA