Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

utorak, 7. prosinca 2010.

Doba ekonomske diplomacije

U Zagrebu je danas, uz nazočnost hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, predstavljena knjiga "Doba ekonomske diplomacije" kojoj su autori teoretičarka vanjske politike i procesa globalizacije Jasna Plevnik i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Jedan od recenzenata knjige, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić istaknuo je na predstavljanju kako je knjiga došla 'kao kec na desetku' u trenutku kada Wikileaks objavljuje podatke koji pokazuju kako funkcionira politička diplomacija, posebno SAD-a. Knjiga je aktualna jer Hrvatska, ističe Jurčić, mora puno toga promijeniti u pristupu vanjskoj politici i ekonomskoj diplomaciji.
U knjizi je prisutan dobar spoj teorije kroz ono što piše Jasna Plevnik te prakse koju svjedoči bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ocijenio je. "Prvo pitanje o kojem knjiga govori je može li Hrvatska u trenutnoj globalnoj ekonomskoj krizi i krizi EU iskoristiti priliku i ponašati se pametnije u međunarodnim odnosima ili će neoliberalne fraze biti i dalje vodilja ukupne politike", rekao je Jurčić.
Drugi je cilj, dodaje, opisati oblikovanje ekonomske diplomacije unutar hrvatske vanjske politike nakon 2000. godine, a treći prenošenje iskustava Stjepana Mesića koji je bio hrvatski predsjednik u dva mandata.
Knjiga opisuje i s kojom površnošću političari prihvaćaju ili odbacuju neke od ideja, dodao je.
Knjigu je predstavio i profesor na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu Bogomir Kovač također ističući da je dobar spoj teoretskog promišljanja i prakse u ekonomskoj diplomaciji. Arhitektura suvremenog svijeta temelji se na ekonomskoj diplomaciji, kazao je Kovač dodajući da knjiga pokazuje kako funkcionira ta arhitektura i na koji se način pojedine države bore za svoje interese, a među njima i Hrvatska kao mala država koja je prošla proces tranzicije.
Autorica knjige Jasna Plevnik ustvrdila je da bi hrvatska politička elita svoju ekonomsku diplomaciju trebala nadograditi na onu koju je vodio Stjepan Mesić.
Kao predsjednik, kazao je Mesić, otvarao sam ona tržišta gdje je Hrvatska već bila prepoznata, gdje je bila brand. U tome je, rekao je, koristio i činjenicu da su nesvrstane zemlje Hrvatsku prepoznavale kroz ime Josipa Broza Tita. "Zato sam se uputio u nesvrstane zemlje, zato sam išao u Libiju, a svi su me napali", kazao je. Hrvatska može učiniti puno, a za to je potrebna jedna nova industrijalizacija, naglašava Mesić i pritom upozorava da je prijašnja hrvatska industrija uništena i to stoga jer je, kako je rekao, bila jedna poruka da Hrvatska mora imati 200 bogatih obitelji, a da će one generirati nekakav razvoj. "To se jasno nije dogodilo, one su generirale svoje bogaćenje i pljačku ove Hrvatske, a ja se usudim reći da je ova zemlja iznenađujuće bogata ako se pljačka već 20 godina i još je ostalo za pljačku", zaključio je.
Knjiga "Doba ekonomske diplomacije", u izdanju "Plejade", uz uvod, sadrži četiri poglavlja - Međunarodni odnosi i ekonomska kriza, Hrvatska vanjska politika, Moja ekonomska diplomacija i Kako dalje? U uvodu autori ističu kako bi željeli da se u društvu više raspravlja o upotrebi ekonomske diplomacije u ostvarivanju razvojnih ciljeva društva.
(Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar