Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 20. prosinca 2010.

Program Papinog pohoda Hrvatskoj

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i Državni odbor za pripremu i praćenje pohoda Svetoga Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj priopćili su program Apostolskog putovanja pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj koji će boraviti u Zagrebu 4. i 5. lipnja 2011. godine, a geslo pohoda bit će "Zajedno u Kristu", izvijestio je Tiskovni ured HBK.


Nakon svečanog dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci, kako se navodi, Papa će se susresti s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem u Uredu Predsjednika na Pantovčaku i predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor u Apostolskoj nuncijaturi.U Hrvatskom narodnom kazalištu Sveti Otac susrest će se s predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva, politike, diplomatskog zbora te s poglavarima vjerskih zajednica.Na kraju prvoga dana Papa će biti na molitvenom bdijenju s mladima na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.Središnja točka pastirskog pohoda Republici Hrvatskoj biti će svečano euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koje će Sveti Otac predvoditi 5. lipnja na zagrebačkom Hipodromu.Poslije svete mise papa Benedikt XVI. predmolit će molitvu "Kraljice neba" i iz Zagreba, u svom tradicionalnom nedjeljnom podnevnom obraćanju, uputiti poruku vjernicima diljem svijeta.
U nedjelju, 5. lipnja, popodne Papa će u zagrebačkoj katedrali predmoliti molitvu Večernje u zajedništvu s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima. Zatim će se Sveti Otac pomoliti na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca.
Hrvatska u radosti i ovaj put iščekuje dolazak Petra naših dana pape Benedikta XVI., stoji u priopćenju koje su potpisali nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, predsjednik HBK-a Marin Srakić te ministar vanjskih poslova i europskih integracija, predsjednik Državnog odbora za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj Gordan Jandroković.
(Hina)