Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 6. prosinca 2010.

Josipović osoba godine

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u ponedjeljak u Banjoj Luci nagradu banjolučkih Nezavisnih novina za osobu 2010. godine i nazočnima na svečanosti poručio kako je shvaća kao priznanje svima onima koji se bore za politiku pomirbe, razumijevanja i suživota, politiku koja je europska.
Primivši nagradu osobito se zahvalio Željku Kopanji, vlasniku Nezavisnih novina, i dugodišnjem novinaru koji je zbog svog zalaganja za suživot i pisanja o tome prije desetak godina stradao u eksploziji podmetnute bombe i izgubio obje noge.Također se zahvalio na mogućnosti da se na jednom mjestu okupe predstavnici svih naroda koji žive u BiH te predstavnici zemalja regije i veleposlanici brojnih zemalja. Svečanosti je nazočio i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.
Josipović je govorio o strašnoj prošlosti ovih prostora, pa i u posljednjim ratovima, napomenuvši kako su neki zločini procesuirani a neki nisu i naglasio nužnost da se svi zločini kazne a svaka žrtva dobije sućut i poštovanje. Govoreći o suradnji u regiji, citirao je poslovicu koja kaže da je "bolje imati dobrog susjeda nego najbolju ogradu". "Želim da imamo najbolje susjede, najbolje prijatelje i da jednog dana svi zajedno budemo u Europskoj uniji kao partneri i suradnici", kazao je Josipović pred oko 300 nazočnih na svečanosti dodjele.
"Sve ono što želim za pripadnike svojeg naroda i za svoju zemlju, Republiku Hrvatsku, isto tako želim i za pripadnike drugih naroda, za BiH, Srbiju, Crnu Goru, za sve zemlje u ovoj regiji", rekao je Josipović.
Osim nagrade za osobu godine predsjednik Josipović dobio je na dar sliku, simbol grada Banja Luke - list kestena i novčanu nagradu u vrijednosti od dvije tisuće konvertibilnih maraka (oko 7400 kuna) koju je odmah donirao dječjoj klinici kliničkog bolničkog centra u Banjoj Luci kako bi taj novac "poslužio djeci kojoj je zaista potreban".