Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

petak, 17. prosinca 2010.

Crnoj Gori kandidatski status

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije odobrili su na summitu u Bruxellesu kandidatski status Crnoj Gori, ali ne i datum za početak pregovora. "Odlučili smo Crnoj Gori dodijeliti status kandidata te smo izrazili uvjerenje Europskog vijeća da zemlje zapadnog Balkana imaju europsku perspektivu", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.
Sličnu poruku uputio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
"Dogovor o dodjeli kandidatskog statusa nakon preporuke Europske komisije snažan je signal naše privrženosti budućnosti Balkana", rekao je Barroso.
Europska komisija preporučila je početkom studenoga da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, ali ne i datum za početak pregovora. Komisija je Crnoj Gori kao uvjet za preporuku za početak pregovora postavila nekoliko prioriteta u području vladavine prava, reforme pravosuđa, izbornog sustava i javne uprave, uloge parlamenta, slobode medija, suradnje s civilnim društvom, te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Po zaključcima Vijeća EU-a s početka ovoga tjedna, datum početka pregovora s Crnom Gorom mogao bi biti razmatran tek krajem sljedeće godine, nakon što Komisija objavi izvješće o napretku u studenom 2011.
Trenutačno pet zemalja ima status kandidata - Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Crna Gora.
Hrvatska je u samoj završnici pregovora, turski pregovori iznimno sporo napreduju, Island je još u fazi screeninga, a Makedonija nije ni započela pregovore zbog spora s Grčkom oko imena zemlje.
(Hina)

Nema komentara: