Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 6. prosinca 2010.

Proslava Dana pomoraca i brodaraca

Na središnjoj proslavi Dana pomoraca i brodaraca – blagdana Sv. Nikole održanoj danas u Splitu, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta potpisao je 11 ugovora o dodjeli državne potpore privatnim brodarima - malim poduzetnicima vrijedne oko četiri milijuna kuna za izgradnju osam brodica-jahti i za tri rekonstrukcije manjih brodova. Ministar Kalmeta s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske i pomorskih udruga položio je vijenac u more na ulazu u splitsku gradsku luku u znak sjećanja na sve poginule hrvatske pomorce i brodarce.Na svečanosti na trajektu "Jadran" ministar Kalmeta rekao je nazočnima da je pomorstvo iznimno važna gospodarska grana u Hrvatskoj te da će se uvesti "neke novine u daljnjoj socijalnoj reformi koje se odnose na pomorce".
Kad je riječ o brodarima, po njegovim riječima, uvest će se tzv. "tonić taksa", to jest porezne olakšice za brodare, ovisno o veličini flote. "Dat ćemo i benefite za zapošljavanje vježbenika, kadeta i svih onih koji prvi put stupaju na brod", dodao je on.Obećao je da će vlada u sklopu svojih mogućnosti brodarima i dalje davati subvencije. Rekao je da se u pregovorima s Europskom unijom uspjelo dobiti "kabotaža" za linijski prijevoz do kraja 2016., a za izletničku flotu do kraja 2014. godine. Kabotažom se, kako je objašnjeno, jamči da će unutar Hrvatske brodski prijevoz obavljati isključivo domaći prijevoznici. Tom kabotažom, objasnio je Kalmeta, daje se dodatna mogućnost hrvatskim brodarima i izletničkoj floti da se pripremi za konkurenciju koja će nužno doći uzlaskom Hrvatske u EU.
Ministar Kalmeta istaknuo je da je u pripremi novi paket izgradnje brodova namijenjenih vanjskim hrvatskim otocima.
Najavio je i nastavak izgradnje infrastrukture u svim lukama na Jadranu, pri čemu je posebice istaknuo splitsku gradsku luku, gdje će se graditi "novi vanjski vezovi" koji će pridonijeti da Split bude središte za uplovljavanje kruzera.
"Ovih dana očekujemo ovogodišnjega četirimilijunskog putnika u splitskoj gradskoj luci, koja je po broju putnika četvrta na Mediteranu", rekao je Kalmeta.
Istaknuo je da će se i dalje ulagati i u infrastrukturne projekte u lukama na rijekama. "I tu očekujemo znatna sredstva iz fondova EU-a koji potiču ekološki najprihvatljiviji, ali i najjeftiniji prijevoz", dodao je.
Najavio je da će se do kraja ove godine u službu staviti i radarska kontrola Jadrana u koju je, kako je rekao, investirano deset milijuna eura.
Na svečanosti su dodijeljena i priznanja zaslužnima za unaprjeđenje pomorstva.
Za doprinos razvitku pomorskoga gospodarstva nagrađeni su predsjednik Uprave Atlantske plovidbe d.d. iz Dubrovnika Ante Jerković i splitska tvrtka Jadroplov d.d. Za zaštitu morskog okoliša priznanja su dobili Adam Benović iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku te Darko Domović, tehnički savjetnik u riječkoj tvrtki Osek d.o.o. specijaliziranoj za intervencije prilikom incidenata na moru. Za traganje i spašavanje na moru nagrađeni su ribar iz Savudrije Danilo Latin i posada brodice lučke ispostave Milne. Za unaprjeđenje službe nagrađeni su lučki kapetan iz Pule Josip Lazarić te načelnik službe za sigurnost prometa na moru Stjepan Vuko i načelnik Odjela za ribarsku infrastrukturu u Ministarstvu mora Igor Žigant i kapetan u lučkoj ispostavi Novalje Živko Škunca. Emisiji "More" Hrvatske televizije dodijeljena je nagrada za promicanje pomorske kulture, a Alanu Kesoviji za promicanje plovidbe rijekama.
Za dugogodišnji rad u Ministarstvu mora priznanja su dodijeljena i dvojici djelatnika splitske Lučke kapetanije - Ivi Tončiju Škari i Ivanu Tvrdeiću.
(Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar