Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

četvrtak, 9. prosinca 2010.

Hrvati izvan Hrvatske biraju tri zastupnika

Hrvatska je vlada s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji, u skladu s izmjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, regulira pitanja izbora zastupnika pripadnika nacionalnih manjina i izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Hrvatski će državljani bez prebivališta u Hrvatskoj birati tri zastupnika na temelju kandidacijskih listi u posebnoj izbornoj jedinici, a birat će u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u stranoj državi.
Prema prijedlogu, nacionalne manjine koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto, pored općeg biračkog prava, na osnovi posebnog biračkog prava imaju pravo izabrati pet zastupnika pripadnika nacionalnih manjina. Nacionalnoj manjini koja ima više od 1,5 posto udjela u ukupnom stanovništvu, a to je srpska manjina, jamče se najmanje tri zastupnička mjesta na temelju općeg biračkog prava.
Političke stranke i birači srpske nacionalne manjine svoje kandidacijske liste predlažu u svih deset izbornih jedinica i to s istim kandidatima na listi. Ministar uprave Davorin Mlakar najavio je da će Vladi u prvom tromjesečju 2011. godine biti predložen zakon koji bi riješio kompletnu izbornu problematiku, a da se danas predložene izmjene odnose samo na obveze proistekle iz promjena Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
(Hina)