Hrvatsko građansko društvo Crne Gore

ponedjeljak, 20. prosinca 2010.

Hrvatska: Od Božića hladnije

Posedarje
Ovaj tjedan bit će iznadprosječno toplo, i na kopnu i na moru. Najtopliji dani bit će srijeda ili četvrtak, a na istoku zemlje možda i petak. Temperature će biti iznad 10 Celzijevih stupnjeva, a mogu se kretati i do plus 15 ili 16 stupnjeva.

Ovaj tjedan bit će iznadprosječno toplo, i na kopnu i na moru. Najtopliji dani bit će srijeda ili četvrtak, a na istoku zemlje možda i petak. Temperature će biti iznad 10 Celzijevih stupnjeva, a mogu se kretati i do plus 15 ili 16 stupnjeva. Prava južina! – objasnio je meteorolog DHMZ-a Zoran Vakula kakvo nas vrijeme čeka u tjednu uoči Božića. A naglo zatopljenje, pa i na prvi dan zime, dovest će do toga da će u samo 24 sata razlike u temperaturi zraka u našoj zemlji biti veće od 20 pa čak i 30 Celzijevih stupnjeva. U nedjelju je, naime, u Čakovcu izmjeren 21 stupanj ispod ništice, a danas je u istom gradu najniža temperatura bila: 0.
– No ovakve skokovite promjene nisu neobične za prosinac. Podsjećam da su i lani u ovo doba bile slične temperaturne mijene. Recimo, 9. prosinca prošle godine u Maksimiru je najniža temperatura bila pet stupnjeva, 21. prosinca 18 stupnjeva ispod ništice, 22. prosinca jedan stupanj ispod ništice, a na Božić je bilo devet Celzijevih stupnjeva – navodi Vakula i odmah nastavlja da će na Badnjak najvjerojatnije u cijeloj zemlji padati kiša, obilnija u Gorskom kotaru, Lici i na Jadranu. No već u petak poslijepodne temperature će pasti, a na Badnju večer, osobito u gorju, a zatim čak i u nizinama, mogao bi pasti i snijeg.
- U svakom slučaju, tko planira ići na polnoćku, trebat će mu kišobran – preporučuje Vakula. U subotu pak, na Božić, barem će se djelomično razvedriti, a onda nas u nedjelju i ponedjeljak opet očekuju hladna jutra. Temperature će se ponegdje spustiti i ispod deset Celzijevih stupnjeva ispod ništice.
VEČERNJI LIST